Educatie

De Tweede Wereldoorlog staat vermeld in de kerndoelen van het voortgezet onderwijs en in de canon, en is een vanzelfsprekend onderdeel van alle geschiedenismethodes. Maar Rotterdamse leerlingen leren hier veel meer over wanneer zij zelf actief aan de slag gaan!  Zo heeft OBS Het Landje het monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine geadopteerd. En OBS De Margriet is betrokken bij de jaarlijkse herdenking van het ultimatum aan de Statenweg.

Nelly Roolaart woont met haar ouders in het Hulstkampgebouw aan de Maaskade op het Noordereiland. Drie dagen zit de familie opgesloten te midden van Duitse militairen.

Voor het onderwijs hebben betrokken organisaties een speciaal aanbod: 

  • Museum Rotterdam biedt op de locatie Museum Rotterdam ’40-’45 NU (Coolhaven 375) diverse tentoonstellingen en programma’s aan over de oorlog: zie museumrotterdam.nl/onderwijs

  • Het Mariniersmuseum biedt een aantal exposities en activiteiten rond het optreden van de mariniers in de meidagen van 1940. Meer informatie is te verkrijgen via educatie@mariniersmuseum.nl.

  • Stadsarchief Rotterdam bezit beeld- en archiefmateriaal van het bombardement en de oorlog dat in de klas is te gebruiken voor leerlingen uit het basis-, voortgezet en hoger onderwijs. Klassen kunnen ook langskomen voor een bezoek, waarbij ze een kijkje nemen in het depot en met echte stukken van WO2 in aanraking komen. Dit kan op aanvraag via educatiestadsarchiefdv@rotterdam.nl
    Meer informatie

Het stadsarchief heeft ook een Verzameling Tweede Wereldoorlog. Deze verzameling omvat algemene informatie over de Tweede Wereldoorlog.

Brandgrens wandelingen en audiotour

Langs de brandgrens zijn drie routes (West, Noord en Oost) uitgezet die zelfstandig met de klas gelopen kunnen worden. Bij de route hoort een audiotour. Deze geluidsfragmenten kun je eveneens downloaden en op een smartphone zetten.