Nieuws
Hier vind je het laatste nieuws over de herdenking van dit jaar.

2025 in het nieuws
De herdenking van 85 jaar bombardement en met name het project ‘De namen van 14 mei 1940’ kregen een overweldigende hoeveelheid media-aandacht. Lokaal en landelijk. Er verschenen artikelen en reportages in toonaangevende kranten zoals het AD, De Telegraaf, De Havenloods en De Twentsche Courant Tubantia. Ook op televisie bleef het namenproject niet onopgemerkt: landelijke nieuwsprogramma’s zoals Nieuwsuur en Hart van Nederland maakten er een item over. Hierin stonden de menselijke verhalen van de nabestaanden centraal.

Compilatie 13 en 14 mei
Het zit erop: deze editie van herdenking van het bombardement heeft veel impact veroorzaakt. Van het namenproject tot de Hoflandlezing. En van de interreligieuze herdenkingsdienst tot de officiële herdenking bij het Zadkine-monument: de slachtoffers van het bombardement hebben een gezicht gekregen...

Update schermen 'De namen van 14 mei'
De video-animatie is tot 14 mei in de stad te zien:
-Op onregelmatige tijden op de schermen van Westblaak, Zuidplein, Binnenwegplein, Lijnbaan en Winkelcentrum Zuidplein (Atrium), altijd in een loop vanaf 18.00 uur s'avonds, maar afhankelijk van de tijdslots die de schermbeheerder gratis beschikbaar stelt
-Binnenwegplein scherm tegenover TK Max, was bijvoorbeeld vrijdag 9 mei tussen 20.00 uur en 20.30
-Scherm Ahoy de hele dag, elke 5-7 minuten
-KPN op de Kop van Zuid, vanaf 18.00 s' avonds, eenmaal per tien minuten
-De digitale borden en schermen van o.a. metrostations: Eendrachtsplein, Beurs, Leuvehaven, Wilhelminaplein, Zuidplein, elke twee minuten tussen 18.00-21.00 uur

Startsein 'De Namen van 14 mei'
Op 6 mei heeft Burgemeester Schouten het startsein gegeven voor de projectie van 'De namen van 14 mei', tijdens een eenmalige vertoning op het grote scherm in de hal van Rotterdam Station Centraal.

De namen van 14 mei
Samen met Mothership en VideoAgency organiseert Comité Herdenking 14 mei tussen 6 en 14 mei een bijzonder event dat recht wil doen aan de Rotterdammers die tijdens het bombardement zijn omgekomen, en hun nabestaanden. Het project 'De namen van 14 mei' maakt op diverse plekken in de stad* de namen zichtbaar van alle 711 geïdentificeerde slachtoffers. Met hulp van nabestaanden kunnen we sommige van hen nu zelfs een gezicht geven.
*LET OP: na de eenmalige projectie op CS van 6 mei verspreidt de animatie zich als een olievlek door de stad. Maar niet tegelijkertijd. Op het scherm van Ahoy komen de video’s nu elke 5 tot 7 minuten voorbij. Vervolgens sluit het KPN-gebouw aan (Kop van Zuid).Tegelijkertijd is de animatie al te zien op de reclameschermen van Binnenwegplein, Lijnbaan, Westblaak en Zuidplein. Vanaf 18.00 uur ’s avonds en alleen in een loop, dus niet op vaste tijdstippen.
'De namen van 14 mei' is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van: V Fonds, Rotterdam Festivals, Havenbedrijf Rotterdam en Van Lanschot Kempen.