Gezin de Wolff met acht slachtoffers
Bij het onderzoek naar de slachtoffers door Stichting Voorouder en Stadsarchief zijn tot op heden elf gezinnen gevonden waarvan vijf of meer gezinsleden (ouders, kinderen, getrouwd of ongetrouwd, kleinkinderen) het bombardement niet hebben overleefd. Een van die gezinnen betreft Wilhelmus de Wolff, Jacoba Maria Helena Eggink en zes van hun zeven kinderen.
Bron: Stichting Voorouder
Familie de Wolff
Op 20 juni 1912 trouwen de Rotterdammer Wilhelmus de Wolff (1884, roepnaam Wim) en de in Dordrecht geboren Jacoba Maria Helena Eggink (1888, roepnaam Co). De man, werktuigkundig ingenieur, woont sinds 1910 in Amsterdam. Na het huwelijk vertrekt de vrouw ook naar Amsterdam. Maar al snel verhuist het echtpaar naar Leiden, waar ze twee kinderen krijgen. Mogelijk vanwege het werk van de man, zijn Velsen, Dordrecht en Den Haag de volgende plaatsen van vestiging. Op 14 februari 1935 komt het gezin – inmiddels zeven kinderen rijk – naar Rotterdam en gaat wonen op de Nieuwehaven 46c. Dat is aan de zuidkant van de haven, vlak bij de Pauwensteeg.

Het echtpaar Eggink en de Wolff.
Zoon Wouter
Bij het uitbreken van de oorlog zijn de kinderen tussen 11 en 26 jaar oud. Zij wonen allemaal nog bij de ouders. Alleen zoon Wilhelmus (roepnaam Wouter) verblijft op dat moment buiten Rotterdam, voor zijn opleiding als aspirant reserve-officier-vlieger. Op 10 mei 1940 weet hij, vanaf vliegschool Haamstede, te ontsnappen naar Engeland om zijn opleiding als adjudant-vlieger te voltooien. En zo overleeft hij 14 mei 1940. De dag waarop zijn ouders, zijn twee broers en vier zussen om het leven komen tijdens het bombardement. Pas in de ochtend van 22 mei 1940 wordt het gezin gevonden, naar wordt aangenomen onder het puin.
Vliegerkruis
In één klap blijft van een groot gezin alleen de 22-jarige zoon Wouter over. Tijdens de oorlogsjaren komt hij onder meer als reserve-kapitein-vlieger terecht bij het in 1943 opgerichte no. 322 ‘Dutch’ Squadron RAF. Tot het eind van de oorlog volbrengt het 322 Squadron bijna 4900 gevechtsmissies. Na de oorlog blijft Wouter bij de (Nederlandse) luchtmacht. Onder meer als kolonel-vlieger en later commandant van respectievelijk vliegbasis Twente, Soesterberg en Volkel. Na de oorlog ontvangt Wouter drie onderscheidingen, waaronder het Vliegerkruis. In 2005 overlijdt hij op 87-jarige leeftijd in Engeland, waar hij ook wordt begraven.

De straat waar de familie woonde.
Video’s van het echtpaar Wolff
Van deze familie zijn op basis van oude foto’s twee video’s gemaakt: van Jacoba Eggink en van Wilhelmus de Wolff.
De namen gaan over in Jacoba Eggink.
En in deze video gaan de namen over in Wilhelminus de Wolff.